Sense possibilitat d'anar a la Borgonya

Ahir no vam guanyar, però vam anar al Molino a gaudir d’una gran vetllada oferta per la DO Catalunya.
l'autora del bloc "vi, moments, persones" amb el Conseller Pelegrí

El lliurament de premis va ser a la Sala Golden i Terrassa de l’emblemàtic El Molino, un espai amb les aspes del molí burlesque movent-se sense parar i amb tot el Paral·lel de fons.
A més la companyia va ser molt bona. I a part de parlar entre els vinòtoms vam tenir converses força interessants amb altres bloggers. Destaquem la coneixença amb en Ramon Roset que escriu al bloc ramonroset.blogspot.com.es,i que entre d’altres coses ens va descobrir que, segons ell, per tenir una bona puntuació Parker és essencial un vi de carinyena amb un final dolç.

El càtering venia del Prat del Llobregat, del restaurant de la nostra amiga Rosa Farrés “La lluna en un cove”; ens va fer piruleta i cucurull (cucurutxo) de carxofa i pollastre del Prat.
Cucurull de carxofa del Prat i pota blava
del restaurant "La lluna en un cove"

I també ens va acompanyar en Salvador Rovira, el nostre Cicerone del INCAVI i  director de l’Associació Vinícola Catalana.

Respecte als vins tastats: Idoia blanc 2010 de Ca N’Estruc, Viña Esmeralda 2011, Flama d’Or Rosat 2011 de Castell d’Or i el Sentits negres 2009 de Bodegues Puiggrós.

Respecte als premis la nostra visió es que la cosa va anar per una línia que va afavorir  més l’article periodístic que no pas la nostra via innovadora i trencadora del bloc del grup de tast que comenta les jornades i els vins; tot i que de moment encara no fem les nostres pròpies fitxes dels vins. El bloc Vi, Moments, Persones, de la periodista Ruth Troyano, va resultar guanyador; i va rebre de mans del president de la DO Catalunya, Xavier Pié, i del Conseller d’Agricultura, Josep Maria Pelegrí, un xec per un valor de 3.000€.
El Jurat també va atogar segon i tercer premi. Un d'ells va ser pel bloc Vi Franc del periodista Ramon Francàs, en considerar-lo tota una referència informativa del sector. El tercer premi va ser per al bloc De Vinis d’en Joan Gómez Pallarès, pel seu recorregut el manteniment d’una altíssima qualitat durant la seva trajectòria.
<>
Al fons de la foto hi ha tres vinòtoms. Els veus?

I com diu el títol ens vam quedar sense els 3.000 € i sense possibilitat d’anar a la Borgonya i fer enoturisme fluvial.

Els blocs del III Blocdocat

Al bloc de la DO Catalunya hi ha una relació amb una breu ressenya de qui és cadascú i perquè escriu.

De Vinitomia han escrit:

Vinitomia- http://vinitomia.blogspot.com.es
Aquest bloc debuta enguany i pertany al grup de tast vinitomia que es va crear al 2011 i on podreu trobar les seves activitat com a grup de tast sobretot a Barcelona

Els Altres blocs que es presenten al concurs, amb les referències fetes al bloc de la DO, els gloso a continuació:

Vi Franc -http://vi-franc.blogspot.com.es/
Aquesta edició comptem per segon cop consecutiu amb aquest bloc propietat del periodista de La Vanguardia entre d’altres, Ramon Francàs.

Vin et Gastronomiehttp://vinetgastronomie.com
El David Soler és l’autor d’aquest bloc que debuta a l’edició d’enguany amb ganes de difondre la cultura del vi. Com diu el seu bloc uns dels grans plaers.

Vinàcora -http://vinacora.blogspot.com
L’Àlex Soler i la Jessica Garcia ens presenten un bloc dels que debuta enguany, amb la motivació de compartir la cultura del vi.

Vinos Blog - http://www.vinos-blog.com/
El Roger Junyent i l’Oriol Miró ens presenten un bloc sobre el món del vi on busquen la innovació, com per exemple amb un radiobloc.

Wines and the city - http://www.winesandthecity.com/
Meritxell Falgueras, Nas d’Or Jove Promesa de Catalunya, és l’autora d’aquest bloc que a la primera edició va aconseguir una Menció al Bloc amb Més Potencial.
Polakia http://www.polakia.com/
Aquest bloc obra de Víctor Franco és un dels més veterants, parla de vins catalans des de l’any 2006

Res Vinihttp://www.resvini.com/
Es tracta d’un dels blocs que debuta al concurs enguany. El seu autor, Jordi González, pretén oferir-nos una visió del vi moderna, cultural i crítica

Tanino Tanino – http://taninotanino.blogspot.com.es/
El Pep Torres i el Marc Carceller són els autors d’aquest bloc on trobareu posts sobre el món del vi fets amb dedicació i estima.

The Simple Wineshttp://thesimplewines.blogspot.com.es/
El Marc Zapater i la Sílvia Jiménez són els autors d’aquest bloc que va debutar al BlocDOCat a la edició del 2010. Trobareu informació sobre el món del vi al nostre país, especialment de la zona de Tarragona.

Vi·Moments·Personeshttp://vimomentspersones.wordpress.com/
Ruth Troyano ens presenta un bloc que proposa retrats, sentiments, maridatges i parla de les persones que hi ha darrera els projectes del món de vi al país.
La Vinoteca del Rebost http://www.lavinotecadelrebost.cat/
L’Anna Casabona és l’autora d’un bloc en català i que parla de vins catalans. Aquest és el segón any consecutiu que participa al BlocDOCat.

No hi ha Ous-Vins i Caves http://nohihanous-vinsicaves.blogspot.com.es/
El Ramón Adell debuta a l’edició d’enguany amb un bloc sobre enologia, gastronomia i restauració.

Nos gusta el vino http://www.nosgustaelvino.com/
En Xavier Valls és l’autor d’un bloc amb informacions publicades gairebé a diari sobre el món del vi, en aquesta la seva segona edició.

Nunc est bibendum http://www.ahorabebamos.blogspot.com.es/
El Carlos Persini amb el seu bloc creat enguany és un dels debutants a aquesta tercera edició del BlocDOCat.

Parrasoundshttp://www.parrasounds.com/
José Aguilera és l’autor d’aquest bloc on es troben el món del vi i de la música que ja ens va presentar a la passada edició.
El somni d’una nit de vins -http://elsomnidunanitdevins.blogspot.com/
El Daniel i la Guada García ens presenten un blog on el vi i les sensacions es fusionen, creen un vincle, un maridatge diferent, on el vi es troba amb la fotografia i que es presenta a concurs per primer cop

El Vi a Punt Perquè el vi sigui a taula cada dia. -http://elviapunt.com/bloc/
Menció al bloc amb més potencial al 2008 i menció ex-aecquo al 2010. Un bloc d’Oriol Pérez de Tudela on es reflexiona sobre la quotidianitat del vi a casa nostra.

El Vinet - www.elvi.net
A la edició del 2010 va aconseguir el segon premi. Un bloc de Demos Bertran on el 50% de les referències de les més de 1000 que es troben pertanyen a vins catalans.

Enoemocionshttp://ramonroset.blogspot.com.es/Ramon Roset participa en la edició d’enguany amb un bloc sobre els vins catalans explicats amb honestedat.

La Terrassa del vilaterrassadelvi.blogspot.com
El grup de tast La Terrassa del vi de Terrassa amb el seu bloc van aconseguir una menció al bloc amb més potencial a la primera edició del BlocDOCat.
  123 Vinshttp://123vins.blogspot.com.es/
Un dels blocs que debuten en el concurs BlocDOCat, creat per Manel Capdevila.

Bloc Enrique’s Wines http://blogenriqueswine.blogspot.com.es/
Enrique es defineix al seu bloc com un “Sumiller de estar per casa” i que s’estrena III edició.

De Brujas y Vinohttp://www.debrujasyvino.blogspot.com.es/
Clos Dominic i Dominic Bairaguet ens presenten un bloc creat a Porrera que és un habitual al concurs BlocDOCat. Des de la primera edició a l’any 2008 sempre ens ha acompanyat.

De Viniswww.devinis.org
Enguany tenim entre els participants al guanyador del Millor Bloc Vitivinícola BlocDOCat, de la primera edició del 2008, obra del Joan Gómez Pallarès.

Deconstruïnt el Vi Català - http://www.deconstruintelvicatala.cat/
El Manel Capdevila i el Raúl Deamo ens presenten un bloc sobre el món del vi amb una voluntat dinamitzadora i de difusió cultural com ells mateixos comenten. És la primera vegada que es presenten al concurs.

Capsula de Vinitomia

Calendari biodinamic de Maria Thun

When Wine Tastes Best: A Biodynamic Calendar for Wine DrinkersMaria Thun porta més de 50 anys dedicant-se a l'agricultura biodinàmica i cada any publica un calendari de consum de vins biodinàmics d'acord amb els cicles lunars. El calendari el podeu trobar al amazon per 8 € i també adjuntem un link amb el PDF per si algú el vol descarregar.






Garnatxa blanca i Riesling

Al darrer tast, a part de fer el video pel concurs de blogs de la DO Catalunya, vam tastar dos vins d'Edetaria i un Riesling.

EL Celler Edetària treballa la garnatxa blanca cercant aconseguir un vi tipus gran cru. Això es vol aconseguir amb el Edetana Blanc 2011. Amb criança de vuit mesos en bótes de 300 i de roure francès.  És un vi blanc inicialmenafruitat que evoluciona a aromes més intenses i persistents, amb interessants matisost balsàmics. Cremós, sedós, fresc i àgil alhora, dotat d’una estructura complexa i persistent amb un excel·lent equilibri alcohol -acidesa que el converteix en un vi molt elegant i especial. Falta veure la seva evolució amb els anys aper si s'aproxima a les garnatxes blanques amb barriques de costers del Rhone.

La versió jove d'aquest vi és el Via Terra blanc. Color groc palla, net i brillant. Aromes a fruita fresca on destaquen l´albercoc, meló, pera en almívar i canyella. Entrada potent amb explosió de fruites. Pas en boca golós, molt viu amb acidesa ben integrada i un final cítric que li dona frescor i persistència. 

El Riesling: Schmitges, de la Vall del Mosela. Una bodega que es remunta al 1744.

Celler Edetària de Terra Alta









La Faraona


Quique Pérez Palacios

Tastar una copa de la Faraona juntament amb en Quique Pérez Palacios és un petit luxe; i si a sobre te’l comenta i t’explica el que s’ha de trobar al vi i les característiques del terreny, la cosa va a millor.

Així que en Quique ens va servir dues copes als vinòtoms presents mentre apercebíem de manera clara que aquest era el millor vi de tots els que produeix.

La Faraona procedeix d'una una vinya ubicat al paratge inaccessible del Ferro, al municipi de Corullón (Bierzo), i a una alçada important (855 metros). Aquestes vinyes ocupen només 0,3 hectàrees sobre un terreny ubicat damunt una falla tectònica i que a vegades, tal com explica el Quique, pot produir terratrèmols de fins a 5 graus de l’escala Richter. El terra és de quarç trencat i troba ràpidament troca de pissarra dura.

Es tracta d’uns 2000 ceps de vinya de la varietat Mencia de 65 anys de edat orientat al sud-oest i que per tant rep sol de tarda. Per aquest motiu, pel sol de tarda, tota la producció es verema molt tard, a octubre.

La criança de La Faraona és de 20 mesos en dos barriques noves de roure francès. El resultat: 547 ampolles i 15 màgnums.

En tastarla trobem color grana, brillant. Aromes de fuita vermella, terres minerals i químics i tot molt ben estructurat amb alguna nota de pebre i especies. En retro es manté el pebre i xocolata. Retrogust molt llarg.

Se’m fa molt difícil però trobar els aspectes diferencials entre vins de gama alta i edicions pe col·leccionistes com la Faraona. La conclusió treta és que per assolir alts nivells de tast s’ha de viure la terra i el procés d’elaboració del vi.

Venda a l'avançada

Avui hem anat a la venda a l’avançada de Vila Vinateca:

- 2011 de Jiménez-Landi,

- Douros de Niepoort,

- Tardieu-Laurent

- i més de 20 châteaux de Bordeaux.
També hem mantingut una agradable conversa amb Quique Palacios sobre la seva família i la relació amb el vi.

I tot mentre hem tingut el plaer de tastar “La Faraona” de Descendientes de J. Palacios.

Luchresi Vs Montresor

Hola sóc Fortunato Luchresi.
És broma!
En veritat sóc Vincent Price interpretant al personatge de Poe Fortunato Luchresi, un gran tastador de vins.

Avui em poso en contacte amb vosaltres per recomanar-vos la seqüència de la peli “tales of terror” en la que surto fent d’expert catador de vins; evidentment els vins ara es tasten de manera diferent i ja no es fa servir el collar sumiller, tastevin o tâte-vineli; a més a l’escena no es realitza la fase olfactiva en cap moment, i la visual en prou feines. Respecte la manera de tastar de l’altre personatge, Montresor, no en vull fer comentaris; qué vulgar i denigrant!
Fixeu-vos ambé en que per identificar els vins primer faig referencia al tipus de raïm, després a la zona i finalment dic el vi.
Les ampolles degustades tasten són excel·lents: un Clos de Vougeot, un Volney, un Chateau Margaux i un Chateau Tivilage; aquest darrer ja no es produeix. La resta, algun dia els tastarem!
  La peli és de l’any 1962 i la va dirigir Robert Corman, si teniu una estona mireu la seqüència que la teniu a sota i així agafeu idees pel video de 15 segons que hem de fer.

Cap a Westvleteren 12

Hola soy Oscar escudero, simpatizante de Vinitomia, este año, vuelvo a intentar a hacer lo siguiente: 

Probar la mejor cerveza del mundo y las mejores patatas en Bélgica.

¿Te animas?


Datos
Días: en unos 5 días se puede hacer, aunque 7 es lo mejor para ir con calma.
Fechas: Dos opciones: entre el 1 y el 15 de julio o entre el 11 y el 26 de agosto. De entre esos días coger los días que vayan bien a la mayoría.

Plan: coger un coche e ir tirando.
Dormir en hoteles Formula 1 que salen muy baratos, entre 30 y 35 la habitación.
Comida: depende de la disponibilidad económica de los viajantes, o llevar mucha comida de aquí, o comer en bares.
La mejor cerveza del mundo la fabrican unos monjes, ver su web: http://www.sintsixtus.be/
La gasolina, según mappy.com, saldría a unos 320 ida y vuelta, a repartir entre los viajeros.


Por favor, responde si te gusta o no, si es que sí, que días podrías. Y si vendrías con alguien más. Se aceptan sugerencias.

VERSION CARA: Si somos más de 5, se puede alquilar un cacharro grande.


La abadía belga de Saint Sixtus de Westvleteren fue fundada en el año 1831por monjes trapenses provenientes del monasterio Mont des Cats al otro lado de la frontera francesa. Esta abadía saltó a la fama en 2005 cuando ratebeer.com, una web de aficionados a la cerveza proclamó su Westvleteren 12 como la mejor cerveza del mundo, sin embargo esta fama no ha alterado la tranquilidad de su vida monástica ni la manera en que gestionan el negocio muy diferente a la manera en que lo haría una empresa “tradicional”. Se trata de una cuádruple de abadía, refermentada en botella.
La cerveza original, cuando sale de la abadfia, no lleva etiqueta alguna
En el mundo hay 171 abadías trapenses, todas ellas se rigen por los mandamientos de la orden, uno de ellos es el que afirma “sólo seras un buen monje cuando vivas del trabajo de tus manos”. Por ello estas comunidades combinan el “ora” con el “labora” que a parte de proporcionar un balance sano entre la actividad espiritual y el trabajo, también proporciona medios para el sustento de sus comunidades y de la actividades benéficas que llevan a cabo. Estas abadías producen productos típicos de convento, como ropa de niños, productos de huerta, dulces, queso, pero son especialmente apreciadas y conocidas sus cervezas.
WV12_TableSet.jpgEn concreto sólo siete abadías trapenses producen cerveza, a parte de la de Saint Sixtus otras cinco más en Belgica y una más en Holanda. Algunas son bastante conocidas y tienen una gran producción, como la Abadía de Nuestra Señora de Scourmont que produce la famosa Chimay. Y todas estas cervezas gozan de gran popularidad, como las Chimay, Orval, Rocherfort, Westmalle, pero es la Westvleteren 12 de la Abadía de Saint Sixtus la que desde el 2005 ha sido elegida varias veces como la mejor cerveza del mundo por la web ratebeer.com
La Westvleteren 12, una cerveza tipo ale (como todas las trapenses) obscura con 10% de alcohol y con un sabor fuerte de muchos matices. A parte de la Westvleteren 12, la abadía también produce la Westvleteren 8, con 8% y laWestvleteren Blonde(rubia) con 5.8% de alcohol, cervezas que también suelen salir bien colocadas en este tipo de rankings.
Toda esta popularidad ha hecho que la demanda de este tipo de cerveza se dispare, pero los monjes no ven en ello motivo ni para subir el precio ni aumentar la producción. Así la producción continua en 4,750hL (comparen con los 123,000hL de Chimay). Y el precio continua siendo de lo más razonable 33€ la caja de 24. Los monjes “hacen cerveza para vivir, no viven para hacer cerveza” ellos sólo producen la cantidad justa para mantener su comunidad, y no ven motivo de incrementar dicha producción, lo cual les obligaría a contratar más trabajadores (en la actualidad sólo cuentan con tres) y empezar a trabajar con distribuidores, y entonces ya no sería lo mismo.
Por otra parte los monjes tampoco se preocupan de participar en concursos, pues ellos no ven la producción de cerveza como una competición y creen que ninguna trapista es mejor que otra, pues cada una de ellas tiene su propio espíritu que refleja la comunidad que las produce.
WV12_queue.jpg
Lo único que han hecho para regular la demanda ha sido limitar el numero de cajas que se venden por comprador, en la actualidad sólo una (la manera de regularlo es un tanto extraña, 1 caja por matrícula de coche) y antes se tiene que reservar por teléfono (+32 (0)70/21.00.45)..
A su vez los clientes tienen que “prometer” no venderla, y reciben con su caja un recibo que indica “No revender”. Pese a ello hay un mercado negro para esta cerveza y se puede comprar por internet o encontrar en bares de Bélgica o incluso USA pese a no contar con la aprobación de la Abadía.

Oscar Escudero Remirez

Fitxes d'en Ramon (I)

Anirem penjant en diferents posts fitxes elaborades per un dels vinòtoms; vins destriats per ell al llarg de diferents tasts.
Comencem amb el Auzells, Basa i Quinta Apolonia.
 
Auzells (D.O. Costers de Segre) Nº de botellas: 35.600
Bodega: Tomàs Cosiné
Tomàs Cosiné inicia su proyecto personal en 2003 con una visión a largo plazo, con el objetivo de consolidarse como bodega de prestigio. La finca se compone de diferentes parcelas de características diferentes.

Las vendimias, manuales y en cajas, son tardías y aportan taninos suaves y una gran intensidad colorante.

Gran trabajo de selección de la uva, con fermentación de las diferentes variedades por separado.

Un concienzudo trabajo de ensamblaje de todas las ellas, seis, (41% Macabeu, 18% Chardonnay, 16% Sauvignon blanc, 10% Müller thurgau, 10% Albariño, 3% Riesling y 2% Muscat) dan como resultado un vino denso, refrescante y con sensaciones cremosas en boca.

Tres meses de crianza con lías le aportan una mayor estructura y mayor amplitud.


De color amarillo dorado con tonalidades verdes. Limpio y brillante. En nariz aromas intensos y frescos, con notas de fruta blanca y exóticas: manzana, pera, piña, pomelo, licor de melocotón… hierba fresca. En Boca es vivo y ácido, fresco con tonos cítricos, largo y persistente. El retro-nasal de aromas florales y minerales. Postgusto es largo con un buen equilibrio acidez volumen.


Basa (D.O. Rueda) Nº de botellas: 600.000

Bodega: Compañía de Vinos Telmo Rodríguez

Esta apasionada compañía por el vinos esta compuesta por Telmo Rodríguez (experiencia en diferentes Châteaux de Burdeos y en su bodega familiar Remelluri, Rioja) y Pablo Eguzkiza (Discípulo de Jean Claude Berroet de Petrus, y con también con experiencia en Remelluri entre otros)

 Trabajan distintas D.O. de España como Rioja, Ribera del Duero, Toro, Rueda entre otras muchas. Basa pertenece a esta última zona.


 Agradable y fácil beber, es una mezcla de 85% verdejo (Es una de las mejores de España y principal de los vinos de Rueda. Suele recolectarse de noche, haciendo que la uva pase a las bodegas a una temperatura de entre 10-15 C eso conlleva una menor oxidación y oscurecimiento del mosto), 12% viura y 3% sauvignon blanc de diferentes parcelas de la DO. Su vendimia es manual y a máquina. Fermenta en recipientes de acero inoxidable.
En nariz es muy agradable con notas de frutas tropicales, manzana verde y flores blancas.

En boca es muy equilibrado, con una bonita densidad que lo convierte en muy goloso. Su equilibrio en la acidez aporta una gran frescura haciéndolo un vino muy fácil de beber. Tiene un característico toque amargo suave al final (retrosabor)
It's very nice, easy drinking white wine. It is a blend of 85% verdejo, 12% viura and 3% sauvignon blank from diferentes parcelas de la DO.

Quinta Apolonia (D.O. Rueda, por razones de marketing no se acoje a la D.O.)
Nº de botellas: 35.000
 Bodega: Belondrade
 Fue fundada en 1994 por Didier Belondrade, francés enamorado de España. Su intención era producir un excelente vino blanco inspirado en la Borgoña con la variedad típica de Rueda, la verdejo.
 Su bodega está dotada de la más moderna tecnología para la vinificación y crianza de sus vinos. Sin duda, su primer vino "Belondrade y Lurton" se ha situado ya como un referente de la D.O. y muchos expertos lo consideran uno de los mejores blancos que se producen actualmente en España.
Quinta Apolonia es el segundo blanco de la bodega. Se trata de un ensamblaje de dos vinos diferentes si bien del mismo varietal: el verdejo. El 30% son primeras selecciones de barricas del BELONDRADE Y LURTON y el otro 70% mosto procedente viñedos jóvenes, fermentado en depósitos de acero inoxidable.
De color amarillo pajizo con reflejos verdosos, limpio y brillante.

En nariz aromas profundos y de buena intensidad de heno, hinojo, piel de melocotón y albaricoque, piña, notas melosas y un fondo de notas cítricas agradablemente refrescantes. Y ya en boca, es untuoso, graso, con un punto de acidez que le aporta una agradable frescura y una madera bien integrada que deja un recuerdo largo y prolongado.
 

Tria de vins blancs per un tast

Aquesta imatge recull la tria dels diferents vins de la memorable cata de blancs amb sortides al pati de la casa per airejar-se.
 Un ampli tast amb presència de 9 vins blancs per tal de fer una visió genèrica d’aquests elements.
En aquest cas el tast va ser mixta, amb assistència de membres d’ambdos sexes, una reclamació que certs vinòtoms encara seguim esperant que sigui atesa.
Amb una mica de traça podeu descobrir a quina bodega van ser adquirits.

Nou llibre sobre les DO catalanes

Ha sortit un altre llibre sobre DO. Es titula “Els vins i caves de Catalunya. Les Denominacions d’Origen: història, patrimoni i paisatge”; de fet no ha sortit ara, sinó que es va presentar per l’alimentaria. El llibre el va presentar en Pelegrí amb presència de vinòtoms.


El llibre no és cap novetat sobre les DO però el que sí fa és reorganitzar i sistematitzar diferents informacions sobre els elements més importants de cadascuna de les DO. I com a manual de consulta no està de més tenir-lo.

El llibre ha estat editat a Vilafranca del  Penedès per  Edicions i Propostes Culturals Andana.

És una obra il·lustrada amb més de 150 fotografies amb textos explicatius de totes les Denominacions d’Origen de Catalunya. 

Segons la sinopsi de la mateixa editorial el llibre vol contribuir a la difusió i al coneixement, no només d’un producte de qualitat profundament arrelat en el nostre territori, sinó també del mateix territori que el sustenta. En un moment d’auge de l’enoturisme. Els vins i caves de Catalunya vol donar rellevància al nostre territori vitivinícola. Un territori molt ric i variat, que en major o menor mesura abraça quasi tota la geografia catalana, amb una tradició vitivinícola mil· lenaria i amb un patrimoni natural i humà excepcional.