PRIORAT, EL RHON MÉS AL SUD

Combier, Gérin i Fischer (d'esq. A dreta.)
Aquests tres reconeguts viticultors de la vall francès del Roine es van conèixer i van forjar la seva amistat, en els anys 80, formant part de l'associació Rhône Vignobles, promoguda pel guru modern del Roine, l'enòleg Jean-Luc Colombo.
Laurent Combier, Jean Michel-Gérin i Peter Fischer inicien el 2002 l'aventura del Trio Infernal a Torroja del Priorat, seduïts per la màgia del paisatge de vinyes als peus de la serra del Montsant, i motivats per la determinació d'un projecte en comú . La tradició vinícola espanyola, el creixent reconeixement internacional, la vastíssima varietat de terrers existents i, per descomptat, la facilitat legislativa per fer noves plantacions i adquirir drets, en contraposició de la rígida normativa francesa, tot això els va fer pensar a Espanya com el lloc
idoni per a la seva aventura.En un dels viatges, mentre busquen la ubicació ideal per al seu projecte, visiten Réne Barbier (Clos Mogador), un dels principals 'culpables' del nou Priorat, i ell els convenç que aquest és el lloc perfecte per desenvolupar el seu somni . Els ajuda a buscar terres, a adquirir vinyes, i així neix el Trio Infernal.Laurent Combier (Domaine Combier) té el seu celler i vinyes a la zona de Crozes-Hermitage, pròxima a Valence, a Pont de l'Isère. Els seus millors vins són Clos els Grives i Torride, a força de la varietat de raïm Syrah, el raïm per excel · lència del Roine. Combier és un dels més consolidats productors de la zona i des de fa més de 25 anys té gran experiència en l'agricultura biològica.Les finques i el celler de Jean-Michel Gérin estan situades a la zona nord de la conca del Roine, a Côte-Rotie i Condrieu, en un terrer amb característiques molt similars a les del Priorat, amb sòls de pissarres òxid-ferrosos. Gérin gaudeix de gran reconeixement a la zona perquè va ser durant molts anys president de AOC (Appellation d'Origine Contrôlée) Côte-Rotie, a més de per les seves vins: La Landonne i Les Grans Places,Peter Fischer té el seu celler Chateau Revelette i les seves vinyes a Aix-en-Provence, pròximes a Marsella, a la zona més sud de la vall del Roine i als peus de les muntanyes de Santa Victòria, en un marc natural de bellesa impressionant. Fischer també és un ferm defensor de l'agricultura biològica i un reconegut productor de la seva regió. Els seus vins més prestigiosos són Le Grand Rouge de Revelette (syrah-garnatxa-cabernet) i Le Grand Blanc de Revelette (chardonnay).Les vinyesEl projecte del Trio Infernal compta amb diferents finques. La primera és Can Bruc entre la poblacions de Gratallops i Torroja del Priorat. Consta de 14 hectàrees de vinyes en producció, amb un 60% de garnatxa negra, un 39% de carinyena, i un 1% de cabernet sauvignon. Les vinyes, d'entre 9 i 40 anys, estan plantades sobre sòls de pissarra, en terrasses ia una alçada de 300 metres sobre el nivell del mar.El projecte compta a més amb vuit hectàrees de carinyenes molt velles, d'entre 70 i 90 anys, amb rendiments molt baixos (al voltant de 600 grams per cep), amb diferents orientacions (Nord-oest, Sud-est), amb bones exposicions ia una altura mitjana d'al voltant de 340 metres sobre el nivell del mar.Recentment també cultiven vuit hectàrees a la finca Bessons, a Torroja del Priorat. El nou vinya està plantada a 'costers' (vessants), sobre sòls pissarrosos amb un contingut en argiles més alt de l'habitual, un desnivell de 250 metres des de la part més alta a la més baixa de la finca, ia una altura mitjana de 380 metres sobre el nivell del mar. Les densitats de plantació són molt altes (al voltant de 8.500 ceps per hectàrea) i la distribució de varietats estan conformades per un 30% de syrah, un 35% de garnatxa i un 35% de carinyena.Totes aquestes finques estan explotades sota agricultura ecològica, sense utilitzar ni pesticides ni herbicides, buscant el mateix equilibri de la planta en el seu medi.Els vinsCombier, Gérin i Fischer, així com la seva enòleg Pep Aguilar, tenien molt clar des del principi que la filosofia d'aquest projecte es basaria en el respecte al 'terroir' ia les castes autòctones. Buscant en els vins la frescor d'aquest gran terrer, sense perdre la potència i guardant l'elegància, per fer que els vins fossin un reflex d'aquesta zona i de les seves varietats.Els seus vins són potents i amb marcat caràcter mineral. El Trio Infernal n º 0/3 (2003) és un blanc amb 14 mesos de criança, a base de garnatxa blanca (70%) i macabeu (30%). El Trio Infernal n º 1/3 és un vi negre amb 12 mesos en bóta, elaborat a força de Garnatxa Negra (60%) I Carinyena (30%). Però el vaixell insígnia del celler és el negre Trio Infernal n º 2/3, un monovarietal de carinyena de ceps de més de 70 anys d'antiguitat, amb 18 mesos de criança.Combier, Gérin i Fischer s'han convertit en uns dels millors ambaixadors de la comarca i sovint organitzen viatges amb els millors sommeliers francesos, periodistes, distribuïdors i amics per donar a conèixer el Priorat.


Font: Rycardo de Pau, mundovino
Data de publicació: 2005.10.10


Bodega: Trio Infernal
D.O./Zona: D.O.Q. Priorat
País: España
Tipo de vino: Tinto
Graduación (vol): 14,8%
Varietales: 60% Garnacha Negra y 40% Cariñena. Viñedos entre 6 y 35 años con suelos de pizarra, óxido ferroso.

Elaboración: Fermentado en tinas de inox, maceraciones largas de 30 a 35 años. Crianza de 12 meses en barricas francesas, 20% nueva, 50% de un vino y 30% de dos vinos. Barricas de 225 - 500 litros.
Varietales: 60% Garnacha Negra y 40% Cariñena. Viñedos entre 6 y 35 años con suelos de pizarra, óxido ferroso.
93 punts Parker