Vins de les illes Pitiüses

Aprofitant que part de Vinitomia anirà uns dies a Eivissa, i que allí probablement es tastaran  vins de la zona, faig una petita ressenya vinícola de les Pitiüses.
A les illes d'Eivissa i Formentera es planta vinya i es beu vi des de l’època dels fenicis i fins al dia d’avui. El vi més característic i propi és el vi de pagès i el raïm que domina el monastrell, varietat tradicionalment cultivada i molt ben adaptada.

El vi de pagès és un vi negre monovarietal de monastrell . Són vins de color cirera, brillants i transparents. Predominen les aromes de fruita madura (maduixa), notes perfumades i en alguns casos hi destaca la farigola. Aquesta herva aromàtica , tradicionalment, es va utilitzar per evitar l'embussament dels cubs de fermentació, per tant es podria dir que és un atribut destacable del vi d'Eivissa. En boca són vins amb cos, densos, arrodonits i càlids, el final és llarg. El vi de pagès s’elabora per cadascun dels diferents pagesos d’Eivissa i Formentera i en ser d'autoconsum presenta poca presència al mercat. Es recull manualment i també es premsa encara amb els peus. Jo de petit ho vaig fer a Formentera; compte amb els cargols que hi poden quedar, què tallen! 
D’aquest vi de producció pròpia i sense recorregut mercantil, es passa a partir dels anys noranta a la menció "Vi de la terra Eivissa". A aquesta indicació geogràfica hi destaquen els vins negres elaborats amb monastrell, ull de llebre (tempranillo), cabernet sauvignon, merlot i sirà. També hi ha vins de les varietats blanques macabeu, parellada, malvasia, Chardonnay  i moscatell.  La producció es consumeix en un 80% a la mateixa illa i el millor és comprar-la directament a bodega. A Eivissa destaquen la bodegues de nova creació com “Vinys de tanys mediterranis” a Sant Jordi de ses Salines, o el vi Ibizcus de Laurent Frésard (Totem Wines); també es pot fer una visita a el celler "Sa cova" a Sant Mateu d'Albarca.
A Formentera s’ha de resaltar, molt per sobre de la resta, l’aparició del vi “Cap de barberia”. Aquest vi éstà elaborat amb monastrell, cabernet sauvignon i la varietat pròpia fogoneu. És un vi de criança que s’ha de deixar airejar unes hores i que s’ha de tenir molt en compte a l’hora de fer un tast de vins de les pitiüses. Un altre projecte a destacar és el iniciat l'any 2000 per les bodegues Terramoll, a l'altiplà de la Mola de Formentera.

No s’ha d’oblidar en cap moment d'acompanyar qualsevol d’aquests vins amb una amanida pagesa, una bona llagosta o peix del dia i un bon tall de flaó de postres. I després cigaló d’anís i copa d’herbes.


La foto és del soci de Vinitomia amb més amics, també anomenat “el guapo”*, l’any 1980 davant el far del Cap de Barberia de Formentera.
*En homenatge a Quimi Portet

Música del post: People from Ibiza de Sandy Marton